RÅD OCH STÖD

Jag känner press från kompisar…

 

INTRO

Det är tufft när kraven från kompisar blir orimliga

Kompisar är viktigt och under tonåren kanske det blir extra viktigt vilka man umgås med. Men kom ihåg att en vänskapsrelation  ska vara rolig, stöttande och bygga på ömsesidig respekt. Ibland kan det vara lätt att glömma bort det sistnämnda och att man dras med i saker som man i efterhand kanske inte ville göra. Det kan exempelvis vara att man inte vågar säga nej till aktiviteter för att man är rädd att hamna utanför eller gå miste om roliga saker. Du är inte ensam om att tycka att det är jobbigt med press från kompisar!

ATT TÄNKA PÅ

Hur man reagerar på kompispress är olika för olika personer

Hur man reagerar på press och krav är individuellt och beror både på vad man varit med om och hur man är som person. Om du tycker det är svårt att hantera kraven från kompisar så är det INTE ett tecken på att du skulle vara en dålig vän eller person.
  

VAD KAN JAG GÖRA?

3 tips

1) Ta fram mobil eller papper och penna. Föreställ dig att du har en kompis som försöker övertyga dig att göra saker som du egentligen inte vill. Fundera på hur du skulle kunna svara på detta.  

Vad skulle hända om du svarar tveksamt, försiktigt och med en tyst röst?
Om du skulle börja bli irriterad och säga ifrån genom att höja rösten eller svära?

Skriv ner hur du tror man skulle kunna säga det man menar och få ens kompis att lyssna utan att sänka sig själv eller sin kompis. Här kommer ett exempel som man kan utgå ifrån: “ Nej tack. Snällt att du frågade men jag ska lägga mig tidigt för att jag är trött”.

2) Om du känner att du haft bra samtal med din kompis där hen har lyssnat in vad du har att säga och att ni kommit fram till goda lösningar så kan ett alternativ vara att ta upp detta med din kompis. Använd dig av det som du skrivit upp som stödpunkter för samtalet.   

3) Om du däremot känner dig stressad, orolig eller haft dåliga erfarenheter av att prata med din kompis våga be om hjälp av vuxen som du litar på i skolan eller utanför skolan för samtal och tips och råd.

 

DET VIKTIGASTE

För att sammanfatta

Var schysst mot dig själv

  • Att känna press från kompisar kan vara tufft för att man inte vill hamna utanför eller gå miste om roliga saker. Du är inte ensam om detta!

    

  • Men glöm inte att en vänskapsrelation ska bygga på ömsesidig respekt och det är viktigt att säga nej om du egentligen inte vill.
  • Om du tycker det är svårt att hantera kompiskraven så är det INTE tecken på att du är svag som person.

Vad kan jag göra

  • Skriv ner förslag på hur man skulle kunna säga det man menar och få ens kompis att lyssna utan att sänka sig själv eller sin kompis.

    

  • Har du och din kompis haft bra samtal tidigare så kan ett alternativ vara att ta upp detta med din kompis och berätta hur du känner om situationen.

Ta hjälp av andra 

  • Om du känner dig pressad, orolig eller haft dåliga erfarenheter av att prata med dina föräldrar kan du vända dig till en annan vuxen som du litar på för tips och råd.

För fler frågor och funderingar.

EMAIL

info@pfl.nu