RÅD OCH STÖD

Jag känner PRESS HEMIFRÅN…

 

INTRO

Det är tufft när kraven hemifrån blir för höga

Att ens familj tycker att skolan är viktig är en sak men om kraven hemifrån blir för högt ställda när det gäller dina studier kan det leda till att man känner sig orolig och pressad. Ibland kan det vara saker som föräldrar har sagt exempelvis om du upplever att dina föräldrar blivit väldigt kritiska när ni pratat om hur det har gått på ett prov eller i ett ämne. Ibland kan man känna sig pressad för att det är mycket prestationsfokus hemma och viktigt att man lyckas oavsett vad man ska ta sig an.  

ATT TÄNKA PÅ

Hur pressad man känner sig är olika för olika personer

Hur man reagerar på press och krav är individuellt och beror både på vad man varit med om och hur man är som person. Om du tycker det är svårt att hantera kraven hemifrån så är det INTE ett tecken på att du skulle vara svag som person. Det här är verkligen ett sånt problem där man behöver be om hjälp för att lösa tillsammans!   

VAD KAN JAG GÖRA?

3 tips

1) Ta fram mobilen eller papper och penna.  Gör en lista och beskriv vad det är för något föräldrar eller andra viktiga vuxna i hemmet säger eller gör som du upplever som jobbigt. Här kommer ett exempel:

Undvik att skriva: “Mina föräldrar är orättvisa”. Skriv istället konkret vad dom gjorde och hur du kände dig när det hände: “När föräldrarna hade ett allvarssamtal med mig efter mitt F och sa att dom var besvikna på mig och att jag måste skärpa mig blev jag ledsen.

2) Om du känner att du haft bra samtal med dina föräldrar tidigare där dom har lyssnat in vad du har att säga och att ni kommit fram till goda lösningar så kan ett alternativ vara att ta upp detta med dina föräldrar. Använd dig av det som du skrivit upp som stödpunkter för samtalet.   

3) Om du däremot känner dig stressad, orolig eller haft dåliga erfarenheter av att prata med dina föräldrar kan du vända dig till en annan vuxen som du litar på i skolan eller utanför skolan för samtal och tips och råd.

 

DET VIKTIGASTE

För att sammanfatta

Var schysst mot dig själv

  • Att känna press hemifrån är något som är tufft och jobbigt! Du är inte ensam om detta!

     

  • Kom ihåg att det INTE är ett tecken på att du är svag som person om du skulle tycka det är svårt att hantera.

Vad kan jag göra

  • Skriv ner i mobilen eller på papper vad föräldrarna gör som leder till att du känner press.
  •  Om du haft bra samtal tidigare med dina föräldrar kan du prova att ta upp det direkt med dina föräldrar.

Ta hjälp av andra

  • Om du känner dig pressad, orolig eller haft dåliga erfarenheter av att prata med dina föräldrar kan du vända dig till en annan vuxen som du litar på för tips och råd. 

  • Om du vill prata med någon och få mer råd och stöd men känner dig inte redo för att prata med någon du känner kan du vända dig anonymt till stödenheter som bris.se

För fler frågor och funderingar.

EMAIL

chen@pfl.nu