RÅD OCH STÖD

Jag tycker en lärare är orättvis. Vad kan jag göra?

 

INTRO

En tuff och känslig situation

Att uppleva att en lärare är orättvis kan innebära flera olika saker som att du tycker hen favoriserar eller är mer sträng mot vissa elever eller att du fick ett provresultat eller omdöme som du inte förstår. Det är ett tufft och känsligt läge eftersom ens lärare sätter det slutgiltiga betyget. 

ATT TÄNKA PÅ

Dina rättigheter

Som elev har du rätt att veta:

 • vad du behöver kunna och vad som krävs för att nå ett visst betyg i ämnet.
 • få höra hur du ligger till i ett ämne och hur läraren bedömer ditt arbete (bland annat att läraren pratar om dina betyg 1 gång per termin).
 • om du har fått ett visst betyg höra från läraren varför det betyget sattes.  

VAD KAN JAG GÖRA?

4 tips

1) Ta fram mobilen eller papper och penna.  Gör en lista och beskriv vad det är för något läraren eller gör eller har gjort som du upplever som jobbigt. Här kommer ett exempel:

Undvik att skriva: “Läraren är elak och oschysst”
Skriv istället konkret vad hen gjorde “Jag har svårt att förstå varför jag fick ett F på matten” eller ”Jag har svårt att förstå varför jag blev tillsagd när det var många andra som pratade i klassen”.

2) Om du känner att du haft bra samtal med din lärare tidigare där denne har lyssnat in vad du har att säga och att ni kommit fram till goda lösningar så kan ett alternativ vara att ta upp detta med din lärare. Använd dig av det som du skrivit upp som stödpunkter för samtalet.   

3) Om du däremot känner dig tveksam, orolig eller haft dåliga erfarenheter av att prata med din lärare kan du vända dig till en annan vuxen som du litar på i skolan eller utanför skolan för samtal och tips och råd.

4) Tänk på att om du är orolig för dina betyg är det viktigt att du pratar med någon vuxen innan de sätter betyg. Då kan du få reda på hur du ligger till och vad som behöver göras.

 

DET VIKTIGASTE

För att sammanfatta

Var schysst mot dig själv

 • Det är ett tufft och känsligt läge om du upplever att lärare är orättvis eftersom hen sätter ditt slutbetyg i ett visst ämne.

   

 • Men kom ihåg att det är dina rättigheter att få information innan, under och efter ett visst betyg har satts.

Vad kan jag göra

 • Skriv ner i mobilen eller på papper vad läraren gör som leder till att du känner dig orättvist behandlad.

 • Om du haft bra samtal tidigare med din lärare kan du prova att ta upp det direkt med den läraren.

  Ta hjälp av andra

  • Om du känner dig pressad, orolig eller haft dåliga erfarenheter av att prata med dina föräldrar kan du vända dig till en annan vuxen som du litar på för tips och råd. 

  • Om du vill prata med någon och få mer råd och stöd men känner dig inte redo för att prata med någon du känner kan du vända dig anonymt till stödenheter som bris.se

  För fler frågor och funderingar.

  EMAIL

  info@pfl.nu