RÅD OCH STÖD

OM JAG MÄRKER ATT NÅGON I SKOLAN MÅR DÅLIGT…

 

INTRO

Det kan vara svårt att veta vad man ska göra som vän

Många känner någon som mår dåligt. De flesta tycker att det är svårt att veta hur man kan hjälpa en kompis som har det svårt. Därför har vi skrivit några goda råd om det.

Det kan också vara svårt att veta varför en kompis plötsligt beter sig annorlunda. Det är därför inte ovanligt att tro att kompisen är sur på en eller inte vill vara kompis längre. Tecken på att någon mår dåligt kan nämligen vara att hen blir irriterad över småsaker, drar sig undan, verkar tystlåten, trött eller ledsen, eller på andra sätt börjar bete sig annorlunda. Misstänker du att din kompis mår dåligt så utgå inte från att det är du som har gjort något fel – våga fråga!

ATT TÄNKA PÅ

Du kan stötta men du har inte huvudansvaret

Det är inte ditt ansvar att göra kompisen glad igen, men som vän kan du betyda mycket för att personen ska orka berätta och söka sig till vuxna som kan hjälpa. Säg vilken förändring du sett och fråga hur hen mår, t ex “Du har verkat ovanligt tyst den senaste tiden, hur mår du?”.

VAD KAN JAG GÖRA?

3 tips att prova

Fråga och lyssna
Många känner sig osäkra på hur man pratar om svåra saker och jobbiga känslor. Kom ihåg att du bara behöver fråga och lyssna, inte komma med några råd eller lösningar. Det är de vuxnas jobb. Exempel på frågor att ställa kan vara: “Hur mår du?” “Hur länge har det varit så?” “Har du pratat med någon annan om det här?” och “Vill du att jag ska följa med dig till skolkuratorn?”Andra sätt att visa att man bryr sig är att umgås med personen som mår dåligt och visa att det är okej att hänga även om man inte är på topp.

Uppmuntra kompisen att vända sig till en vuxen
Den som mår dåligt behöver oftast undersökas av någon som jobbar som kurator, psykolog, sjuksköterska eller läkare. Det finns sådan personal på skolan i det som kallas Elevhälsoteamet. Dit kan kompisen vända sig. Erbjud dig gärna att följa med om det underlättar. Ett annat sätt är att prata med någon annan vuxen ni litar på, t ex en förälder, så kan den personen hjälpa er vidare.

Det händer att personer som mår dåligt inte vill be om hjälp. De kanske skäms, är rädda för att få skäll eller känner hopplöshet. Då är det viktigt att du som vet hur personen mår ändå går till de vuxna och berättar. Särskilt om kompisen har uttryckt självmordstankar så är det viktigt att du inte håller det för dig själv! Och även om du är osäker på hur allvarliga kompisens tankar är så prata med vuxna ändå – det är deras jobb att undersöka hur dåligt kompisen mår. Det kan hända att kompisen först blir arg för att du “skvallrat”, men det betyder inte att du gjort fel. Om du vill kan du visa den här texten för kompisen, här skriver vi ju hur viktigt det är att berätta för vuxna.

Prata själv med en vuxen
Att ha en kompis som mår dåligt kan göra att man själv mår dåligt. Du kanske känner dig orolig och ensam. Då är det viktigt att även du vänder dig till vuxna för att få stöd. T ex en förälder eller någon ur elevhälsoteamet.

DET VIKTIGASTE

För att sammanfatta

Var schysst mot dig själv

  • De flesta tycker det är svårt att veta vad man ska göra om en vän mår dåligt. Du är inte ensam!    

Vad kan jag göra?

  • Våga fråga! Även om det känns svårt eller obekvämt så kan du alltid ställa frågan “Hur mår du?”
  • Lyssna på och tillbringa tid med din kompis. Att ge råd är inte din uppgift.

Ta hjälp av andra

  • Uppmuntra kompisen att be en vuxen om hjälp. Erbjud dig gärna att följa med till första besöket

  • Om kompisen har självmordstankar och vägrar prata med någon vuxen – berätta ändå.
  • Prata gärna med någon vuxen för din egen skull också.

För fler frågor och funderingar.

EMAIL

info@pfl.nu