RÅD OCH STÖD

Vad kan man ha för vardagsrutiner för att må bättre och prestera i skolan …

 

INTRO

Rutiner är ett annat ord för goda vanor!

bland kan det kännas svårt att hålla koll på allt som ska hinnas med, och då ökar risken för att vi missar något.

Vad vi missar är olika; någon kanske hoppar över frukosten, en annan struntar i träningen och en tredje glömmer bort att plugga till ett prov. Vid stress är det vanligt att man väljer bort att sova, vila och göra sådant som ger en energi.

Då kan det hjälpa att skaffa sig några rutiner, eller goda vanor, eftersom du då får överblick över terminen och det blir tydligt vad du ska hinna med på en dag. Rutiner underlättar för oss eftersom vi gör dem utan att tänka så mycket, t ex som att borsta tänderna.

ATT TÄNKA PÅ

Människor har olika behov av rutiner

För mycket rutiner kan kännas tvingande, som jobbiga måsten, medan för lite rutiner skapar en känsla av kaos och att det är omöjligt att hinna med allt. Om du känner att livet är fullt av tvång eller känns som fullt kaos är det en bra idé att söka hjälp.

VAD KAN JAG GÖRA?

Att välja vilka rutiner man kan prova

1) Ta fram skolschema och kalender för att få en överblick av dina rutiner
Ta fram ditt skolschema och en kalender. Det spelar ingen roll om den är i papper eller i telefonen, men du ska kunna se en vecka och det ska vara lätt att skriva in saker. Om du har några fasta aktiviteter, t ex sjunger i kör eller spelar fotboll, så börjar du med att skriva in de tiderna. Titta sedan på den här listan över sådant som är viktigt att göra ofta för att vi ska kunna prestera och må bra:

– Gå och lägga sig i tid (Läs mer om sömn här “Hur mycket sömn behöver man…”)
– Stiga upp i tid
– Motionera
– Äta frukost
– Äta lunch
– Äta middag
– Plugga/studera
– Vila/göra något roligt/göra en avslappningsövning (Se avslappningsövningar här)

2) Dags att välja vilka rutiner du ska fokusera på
Allt som finns med på listan är sådant som är bra att göra ungefär en gång per dag, med vissa undantag (t ex pluggar man mer på vardagarna och gör mer roliga saker på helgerna).

Fundera över vilka punkter på listan som du alltid hinner med (skriv ett plus efter), och vilka punkter du sällan hinner med (skriv ett minus efter). Fokusera nu på orden med minus efter sig (är det fler än tre ord som har minus efter sig så välj ut de tre som du vill börja arbeta med).

Titta på ditt schema var du kan få in det du vill göra och bestäm dig för hur din nya vana ska se ut. Skriv sedan in den i kalendern! Bolla gärna med en vuxen för att se om planeringen verkar kunna fungera. 

DET VIKTIGASTE

För att sammanfatta

Var schysst mot dig själv

  • Du är inte ensam om du tycker det är svårt med rutiner! Det är lätt hänt att hamna i dåliga vanor om man är stressad eller råkar på motgångar. Det kan både unga och vuxna känna igen sig i!

Vad kan jag göra

  • Ta fram skolschema, kalender och använd listan som finns under den gröna ”Vad kan jag göra” rubriken.
  • Välj ut 1-3 saker att börja med och försök att följa din nya planering noggrant i en månad – sedan sitter de goda vanorna. 

Ta hjälp av andra

  • Om det blir jättejobbigt med vardagsrutinerna och det känns som fullt kaos se till att be om hjälp av förälder, skolpersonal eller annan vuxen som du känner dig trygg med.

För fler frågor och funderingar.

EMAIL

info@pfl.nu