RÅD OCH STÖD

Jag blir nervös inför prov…

 

INTRO

Många kan känna igen sig!

Att bli nervös inför prov är något som är mycket vanligt och som de flesta elever och studenter kan känna igen sig i. (Statistik på testanxiety)

Att känna sig nervös kan vara ganska jobbigt där man exempelvis kan få orostankar om hur det kommer gå på provet och att man känner det i kroppen som att hjärtat slår snabbare, kroppen blir varm och svettig och musklerna spänns.

Men tänk på att denna känsla är i grunden ofarlig och är faktiskt en signal från kroppen och hjärnan att den gör sig redo för en utmaning! Man blir extra skärpt helt enkelt inför provet!

ATT TÄNKA PÅ

Hur nervös man blir är olika för olika personer

Hur man upplever nervositet är individuellt och beror både på vad man varit med om och hur man är som person.

Om nervositeten blir så pass stark att du tycker att det är jättejobbigt att göra prov eller att du undviker prov för att slippa det där jobbiga är det viktigt att få hjälp med detta.

Ta kontakt med…. för det finns bra insatser för att kunna hantera nervositeten.  (Hänvisa till direktkontakt med klassföreståndare, annan skolpersonal eller elevhälsa).

VAD KAN JAG GÖRA?

Huvudet och kroppen förbereder sig för något viktigt

Kroppen gör sig redo
Först och främst påminn dig själv om att nervositet är ett sätt för kroppen och hjärnan att göra sig redo inför en viktig utmaning. Nervositet är alltså en bra sak som gör att du är på tårna när testet ska göras!

Andra orsaker som gör en nervös
Ibland kan nervositeten vara kopplat till att man inte känner sig redo inför prov och att man behöver läsa på mer. Isåfall kan ett tips vara att kolla in våra studieteknik tips för att göra dig mer redo.

I andra lägen kan det vara så att nervositeten är kopplat till att ett ämne är svårt. Då är det viktigt att söka hjälp tidigt och exempelvis ta kontakt med din ämneslärare eller annan skolpersonal som du känner dig trygg med för att få rätt hjälp.  


DET VIKTIGASTE

För att sammanfatta

Var schysst mot dig själv

  • Det är ok att känna sig nervös inför prov! Många elever kan uppleva det så du är inte ensam!

Vad kan jag göra

  • Tänk på att nervositet är ett sätt för kroppen och hjärnan att göra sig redo inför en viktig utmaning. Nervositet håller en skärpt inför proven!

  • Om nervositeten är kopplat till att du behöver förbereda dig mer inför provet så kan du kolla in våra studieteknikstips.

Ta hjälp av andra

  • Om det blir jobbigt eller att du undviker att göra prov så finns det hjälp att få! Våga be om hjälp av förälder, skolpersonal, elevhälsa eller annan vuxen som du känner dig trygg med.

  • Om nervositeten har att göra med att du tycker att ett ämne är svårt se till att söka hjälp tidigt hos din lärare, annan skolpersonal, föräldrar eller annan vuxen som du känner dig trygg med.

För fler frågor och funderingar.

EMAIL

info@pfl.nu