RÅD OCH STÖD

Jag HAR LÄTT FÖR ATT SKJUTA UPP LÄXOR OCH SKOLUPPGIFTER…

 

INTRO

Du är inte ensam!

Tycker du att det är svårt att ta tag i läxorna som måste göras? Brukar du vänta till sista stund innan du sätter i gång? Du är verkligen inte ensam om detta. Inom psykologin kallas det för att prokrastinera.

ATT TÄNKA PÅ

Många anledningar till varför man skjuter upp studierna

Det kan finnas många olika anledningar till varför man skjuter upp läxorna. För vissa kan det bero på att man har svårt för ett ämne och då är det viktigt att våga be lärare eller skolpersonal om hjälp för detta. 

För andra kan det vara något helt annat som påverkar tex att man blivit sjuk, mår dåligt, har det tufft hemma, med kompisar eller pojkvän/flickvän. Om det är såna saker som bekymrar dig så finns hjälp att få. Du är inte ensam.  Våga be om hjälp hos lärare, skolpersonal eller föräldrar.

VAD KAN JAG GÖRA?

4 tips att prova

För att sluta skjuta upp läxor och hemuppgifter skulle man kunna prova att:

1) Planera
Planera in läxorna i god tid och lägg undan tid för att kunna studera lite varje dag. Bestäm och skriv in i kalendern när och hur länge du ska jobba ( Till exempel kl 17-18 varje dag). Det här kan vara utmanande att göra själv så ett tips är att  göra det här tillsammans med en kompis, skolpersonal eller förälder.

2) Bryta ner uppgiften i mindre delar
Om det är en stor uppgift kan det vara bra att dela upp uppgifterna i mindre bitar. Då känns den inte lika tung och omöjlig att göra. Till exempel om du ska lämna in en hemuppgift på 5 sidor kan du dela upp uppgiften så att under 10 dagar gör  ½ sida varje dag. Det här kan oxå vara utmanande att göra själv så gör det gärna tillsammans med en kompis, skolpersonal eller förälder.

3) Ge dig själv en belöning
Belöna dig själv om du har gjort något av tipsen ovan!  Känn dig nöjd när du gjort en del av uppgiften eller suttit en timme med uppgiften och fira med att göra saker som du tycker om som fika, gå på bio eller spela en FIFA match!

4) Ta bort saker som distraherar en
Ta bort alla störande moment när du pluggar. Det kan vara väldigt lätt att bli distraherad och börja göra massa annat när man ska hålla på med måsten som läxor. Därför är ett tips att ta bort alla saker som kan störa dig. Det kan exempelvis vara att lägga undan  mobil för att inte gå in på snapchat och instagram till att sätta på sig sina hörlurar om det finns störande ljud. Varför inte prova att plugga någonstans där det är lugnt som biblioteket?

 

DET VIKTIGASTE

För att sammanfatta

Var schysst mot dig själv

  • Du är inte ensam. Att skjuta upp studierna är något som många kan känna igen sig i och som hänt de flesta.

Vad kan jag göra

  • Planera in läxor i god tid och gör lite varje dag.

  • Om det är en stor uppgift dela upp dom i mindre bitar för att det ska bli lättare att göra.
  • Belöna dig själv efter att du klarat av ett delmål.
  • Ta bort allt som skulle kunna störa dig i ditt pluggande som snapchat, facebook och mobil användande.

Ta hjälp av andra

  • Prova gärna “vad kan jag göra tipsen”  tillsammans med kompisar, föräldrar eller skolpersonal för att komma igång.
  • Det kan finnas många orsaker till varför man skjuter upp läxor. Om du tycker att ett ämne är svårt eller att det är något helt annat som gör det svårt våga tala om det för din ämneslärare, annan skolpersonal eller föräldrar för att få rätt hjälp. 

 

För fler frågor och funderingar.

EMAIL

info@pfl.nu