RÅD OCH STÖD

Jag känner mig ledsen och nere för mina skolresultat…

 

INTRO

Det är ok att känna sig nere

Att vara ledsen och nere är vanliga känslor som vi alla kan känna när saker och ting inte blir som man tänkt sig. Så att känna sig besviken eller låg efter att man fått ett resultat som man är missnöjd med är helt ok! Tänk på att det i grunden är ett tecken på att du bryr dig om din skolgång!

ATT TÄNKA PÅ

Hur ledsen man blir är olika för olika personer

Hur ledsen och låg man blir är individuellt och beror både på vad man varit med om och hur man är som person. Om ledsenheten blir så pass stark att den:

– hållit i sig under en längre period
– att du tappat aptit och fått svårt sova
– att allt känns hopplöst
– att man inte har lust att göra saker man tidigare tyckt om

är det viktigt att du får hjälp med detta. Det finns bra hjälp att få för att kunna hantera nedstämdheten så kontakta din klasslärare, förälder eller annan vuxen som du känner dig trygg med för mer hjälp.
  

VAD KAN JAG GÖRA?

Det vi gör kan påverka hur vi mår

Om man känner sig låg finns det ett antal tips som man skulle kunna prova för att må bättre. Dom tipsen vi har skrivit här kommer passa vissa bättre medan andra hittar sina egna knep för sitt mående. Det viktiga är att fundera på vad som funkar för just dig.

1) Gör saker som du tycker om och som du upplever som meningsfullt. Det kan kännas tufft och motigt att göra dessa saker när man känner sig nere och det är lätt att tänka att man först ska må bra innan man gör dom här sakerna. Men glöm inte att det du gör kan också förändra hur du mår! Så prova att fika med dina kompisar, gå till gymmet, kolla på din favoritserie eller gör annat som du tycker är trevligt så kanske ledsenheten går över. 

2) Att våga prata om hur du mår med din familj, vänner eller andra personer som man är trygg med och inte hålla det inombords kan också hjälpa en att känna sig bättre.

3) Att försöka så gott man kan skapa bra rutiner i vardagen när det kommer till saker som mat, sömn och träning kan också stärka ens mående. Glöm inte att det fysiska hänger ihop med hur man mår. Här kan ni hitta tips om hur man kan få till goda vanor.

4) Förutom måendet har du förstås rätt att få konkret feedback av lärare om vad du behöver göra nästa gång för att få ett bättre resultat. Så om du upplever det som otydligt be om råd och tips av lärare vad du behöver plugga på till nästa tillfälle.

 

DET VIKTIGASTE

För att sammanfatta

Var schysst mot dig själv

  • Det är naturligt och ok att bli ledsen och låg om du fått ett resultat som du är missnöjd med! I grunden är det ett tecken på att du bryr dig om din skolgång!

Vad kan jag göra

  • Det finns många olika saker man testa för att må bättre. Det viktiga är att utgå från sig själv och fundera på vad som fungerar just för dig.
  •  Det vi gör kan påverka hur vi mår! Så prova att prata om ditt mående med någon du litar på, fika med dina kompisar, gå till gymmet, kolla på din favoritserie eller gör annat som du tycker är trevligt så kan ledsenheten går över.
  • Om du inte har fått det be om konkret feedback av lärare om vad du behöver göra nästa gång för att förbättra dina resultat.

Ta hjälp av andra

  • Om du känner dig väldigt låg eller att det inte har gått över under en längre period se till att ta kontakt med förälder, skolpersonal eller annan vuxen som du känner dig trygg med. Man ska inte vara ensam med saker man tycker är jobbigt och det finns bra hjälp att få! 

För fler frågor och funderingar.

EMAIL

info@pfl.nu